Vijf tips om je goede voornemens waar te maken in 2019
1 januari 2019
Wat zijn jouw goede voornemens voor 2019? Gezonder eten, meer bewegen, wat meer op bezoek gaan bij de bomma? Goede voornemens uitspreken is vaak een manier om werk te maken van wat al langer moest gebeuren. En toch slaagt 80% van de Belgen er niet in om die goede voornemens ook waar te maken. Omdat NN de Belg op weg wil helpen naar een gezond en gelukkig leven, roept de verzekeraar alle Belgen op om hun voornemen zo bekend mogelijk te maken. Want wie zijn resoluties bekend maakt, ervaart meer sociale druk en verhoogt zo de slaagkans om zijn/haar goede voornemens tot een goed einde te brengen.
Met deze vijf gouden tips van life coach Sara Van Wesenbeeck van Barking Dogs ben je alvast een stapje verder:
1. Kies één doel.
Noteer al je goede voornemens. Kies er één uit dat je het liefst wil realiseren en ga ermee aan de slag. Werk eerst aan het bereiken van dit ene voornemen voor je een ander aanpakt. Het is de enige manier om te slagen. Knip je voornemen op in kleine stukken en zet het om in concrete en haalbare acties. Laat het dus niet bij: ‘In 2019 wil ik meer bewegen.’ Maar wel: ’Iedere maandagavond ga ik van 7 tot 8 joggen.’ Noteer deze afspraak met jezelf ook in je agenda.
2. Anticipeer op zwakke momenten.
Het is heel normaal dat je bij het waarmaken van je goed voornemen ‘momenten van zwakte’ kent die het realiseren van je doel in de weg staan. Probeer hierop te anticiperen. Stel dat je wil stoppen met roken en je weet dat je na een etentje met vrienden zal verlangen naar een sigaret. Stop dan bijvoorbeeld enkele snoepjes in je tas ter vervanging van een sigaret. Door te anticiperen, sta je sterker om de hindernissen onderweg te verschalken en ben je weer een stap dichterbij het waarmaken van je voornemen.
3. Maak je voornemen publiek.
Hou je goed voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met anderen. Zoek ook een ‘buddy’ of ‘supporters’. Zij kunnen je ondersteunen als het wat moeilijker gaat, en ze kunnen je aanmoedigen en motiveren om vol te houden. Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou ook makkelijker om door te zetten.
4. Beloon jezelf.
Vergeet niet om jezelf te belonen als je weer een tussendoel, groot en klein, gehaald hebt. Maak een lijst met heerlijke of prettige dingen waarmee je jezelf kan belonen. Zo heb je iets om op weg naar het realiseren van je doel naar uit te kijken en om je te motiveren om vol te houden.
5. Begin nu!
We herkennen het allemaal wel: ‘Vanaf morgen ga ik gezond eten.’ Maar van uitstel komt heel vaak afstel. Daarom is ‘nu meteen’ hét ideale moment om werk te maken van die goede voornemens!
Wil jij je voornemens dit jaar wél eens waarmaken?
Surf dan naar www.voornemenspolis.be en maak je goede voornemens bekend! NN zorgt er vervolgens voor dat dit op ludieke wijze gedeeld wordt met zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen. Dat gebeurt via online bannering, sociale media… zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van de goede voornemens. Zo verhoogt de sociale druk, waardoor je kansen groter zijn dat je erin slaagt om je goede voornemens vol te houden in 2019.