Vijf tips om je zelf niet schuldig te maken aan phub-gedrag

27 juli 2018

Delen op

We vinden het met z’n allen enorm storend wanneer onze partner of beste vriend meer naar zijn mobiele scherm staart dan naar jou tijdens een hartelijke babbel of een gezellig etentje. Dit soort asociaal gedrag heeft ook een naam: phubbing. Het betekent dat je je gesprekspartner negeert door bezig te zijn met je smartphone. Maar verwijten we de pot zelf niet dat hij zwart ziet? Hier enkele tips om je er alvast zelf niet schuldig aan te maken.

1. Zet je gsm op stil en schakel de notificaties uit.

Een geluidje dat een nieuw berichtje aankondigt, een melding van je werkmail of een pop-up op je over je laatste instagrampost zijn vaak onweerstaanbare verleidingen van je smartphone. Door je meldingen uit te schakelen en je geluid uit te zetten zorg je ervoor dat je gsm niet voor onnodige afleiding zorgt tijdens een gezellig etentje.

2. Word je bewust van je smartphonegebruik

Vaak hebben we zelf niet door hoe vaak we naar onze smartphone grijpen en hoeveel tijd we er dagelijks aan spenderen. We onderschatten doorgaans ook de tijd die we al scrollend doorbrengen. Doe zelf de test via de app Moment (IOS) of Quality Time (Android) en ontdek welke impact jouw smartphonegebruik op jouw leven heeft.

3. Laat je gsm thuis

Sinds de komst van de smartphone, is hij zelden verder dan een armafstand van onze zijde geweken. De makkelijkste en meest bevrijdende manier om wat afstand van je mobiel te nemen is door hem gewoon een keertje thuis te laten.

4. Goede afspraken maken goede vrienden

Maak concrete afspraken over het gebruik van je smartphone, ook tijdens een avondje uit. Spreek bijvoorbeeld af om alle gsm’s in het midden van de tafel te leggen. Wie als eerste zwicht en naar zijn mobieltje grijpt, betaalt de rekening.

5. Erken de afleiding

Wanneer je beste vriendin op bevallen staat, je zoon zijn examenresultaten krijgt of je lief die langverwachte promotie, brand je uiteraard van nieuwsgierigheid en wil je graag in die vreugde delen. Breng je gesprekspartner in dat geval op de hoogte van deze heuglijke omstandigheden zodat die weet dat je af en toe gericht naar je mobieltje grijpt.

 

Meer weten over het phub-gedrag van de gemiddelde Belg? Ontdek hier de resultaten van het onderzoek.