Voor Cath Luyten zijn sociale relaties de sleutel tot geluk
17 januari 2019
“Geluk wordt sterk bepaald door de kwaliteit van je sociale relaties… tot op het moment dat je iets ontbreekt op vlak van gezondheid, werk of geld.”
Met het Nationaal Geluksonderzoek wil levensverzekeraar NN, in samenwerking met de UGent, het geluk van de Belgen in kaart brengen. Het wetenschappelijk onderzoek focust op die cruciale gebieden die het geluk van de Belgische bevolking bepalen. In 2019 wil NN bepalen welke van deze gebieden het belangrijkste zijn voor ons geluk. Laat, net zoals Cath Luyten, weten welk thema voor jou het meest bepalend is voor jouw geluk en wij zetten het de komende maanden op de agenda van beleidsmakers.
Welk thema beschouw jij als essentieel voor jouw persoonlijk geluk?
Ik vind zowel gezondheid als sociale relaties erg belangrijk. Ik ben absoluut het gelukkigst wanneer ik in het gezelschap ben van vrienden. Gewoon samen een wandeling maken, of uren in het wilde weg praten, geeft me een echte boost. Er gaat niets boven dat gevoel van samenhorigheid en meer heb ik niet nodig om me gelukkig te voelen.
Het is pas wanneer een aspect van je lichaam het laat afweten, dat je beseft hoe belangrijk gezondheid is. Heel veel mensen, die kerngezond zijn, beseffen niet hoe belangrijk je gezondheid is om je gelukkig te voelen, en maar goed ook. Maar iedereen maakt wel een moment mee waarop het plots minder goed gaat en dan is de klik snel gemaakt. Na de geboorte van mijn zoontje, stonden we plots om de 3 à 4 dagen in het ziekenhuis. Vanaf dat moment heb ik de waarde van een goede gezondheid pas écht leren kennen. En dat zal me ook altijd bijblijven.
Hoe sta je tegenover de andere thema’s? Hoe beschouw je bijvoorbeeld de impact van werk en geld op je geluksgevoel?
Werk en geld kunnen ook een sterke druk uitoefenen op je geluksgevoel. Wanneer je problemen hebt op het werk of het moeilijk hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, kan je een behoorlijke druk op je schouders voelen en dat weegt natuurlijk door op je geluk. Een dure aankoop kan je, langs de andere kant, bijvoorbeeld een instant gevoel van bevrediging geven, dat echter weer vervliegt na enkele dagen. Maar sociale relaties, die kosten niets en zijn o zo belangrijk. Mensen moeten zichzelf bewust maken van die kapitalistische fout die zo velen onder ons steeds opnieuw maken. Zo reed ik bijvoorbeeld heel lang met een klein tweedehandswagentje. Nu rijd ik met een mooie, nieuwe wagen. Maar ik kan niet zeggen dat ik met nu gelukkiger voel dan toen. Absoluut niet.
Het is dus een ware uitdaging voor iedereen onder ons om in te zien dat geluk niet afhankelijk is van hoeveel geld je op de bank hebt, maar van de mensen die je rondom jou hebt.
Het is niet meer mogelijk om deel te nemen aan de Nationale Gelukspoll.