“We moeten investeren in beschermende en preventieve maatregelen” – Gina Peeters
19 maart 2022
De nieuwe resultaten uit het UGent – NN Nationaal Geluksonderzoek brengen goed nieuws: voor het eerst sinds de start van de coronacrisis stijgt ons geluk. Maar als we die score verder uitdiepen, zien we helaas ook dat ons energieniveau daalt en dat we minder positieve emoties ervaren dan voor de crisis. We zijn dus op de goeie weg, maar die is bezaaid met een paar belangrijke werkpunten om ons geluk verder te boosten. Gina Peeters, trainer, coach en wellbeing expert deelt haar adviezen. Samen met Isabelle Hoebrechts schreef ze het boek ‘Positieve Intelligentie’.
Gina, onze geluksscore stijgt, maar we ervaren ook minder positieve emoties en ons energieniveau daalt. Hoe komt dat?
Laat ons starten met het goeie nieuws: onze algemene geluksscore stijgt. Een mooi resultaat als je weet dat de impact van de coronacrisis op ons geluk en ons mentaal welzijn enorm groot is. De stijging wordt volgens mij vooral veroorzaakt door gewenning. 3 jaar geleden kon niemand zich voorstellen dat we ’s avonds niet meer op café konden blijven plakken of onze vrienden en familie niet meer konden zien wanneer we dat wilden. Het contrast met het ‘pre-corona tijdperk’ was toen gigantisch. Ondertussen weten we beter wat te verwachten. Nu er terug versoepelingen zijn en het ‘gewone leven’ weer lonkt, krikt dat onze geluksscore op.
Maar de afgelopen 2 jaar zijn we blootgesteld aan een enorme hoeveelheid slecht nieuws – toxisch hoge niveaus daarvan zelfs. De focus lag en ligt nog steeds op het negatieve, terwijl het positieve veel minder aan bod komt. Er was en is te weinig balans. Dat vertaalt zich in die lagere energieniveaus en minder positieve emoties.
Wat kunnen we zélf doen om ons energieniveau en onze positieve emoties te beschermen?
Ik gebruik zelf een simpel driestappenplan dat je kan toepassen wanneer je op uitdagingen botst:
- Stel jezelf de vraag “kan ik hier iets aan veranderen?”
- Is het antwoord “ja”, neem dan actie en doe wat nodig is. Stap voor stap werk je jouw oplossing uit.
- Is het antwoord “nee” (denk aan de strenge coronamaatregelen, veranderingen op het werk, stormschade, ziek worden, …), dan is het de kunst om de feiten te aanvaarden en handvaten te vinden om met de situatie om te gaan.
- Eén van die handvaten is bijvoorbeeld om jezelf fysiologisch tot rust te brengen. Dat kan je doen door ademhalingstechnieken toe te passen: door langer uit te ademen breng je je lichaam en brein weer tot rust. Of je doet het cognitief, je verandert je gedachten van negatieve naar oplossingsgerichte of positieve gedachten.
We zijn ook sneller bang dan voor de crisis: maar liefst 22% van de Belgen zijn vaak tot altijd bang in de 4e golf, tegenover 13% in de 2e golf. Hoe komt dat volgens jou en wat kunnen we eraan doen?
Ook dat heeft te maken met die overload aan slecht nieuws. Ons brein is een waakhond die continu onze omgeving scant. Als die omgeving te veel risico brengt, dan gaan we over naar een puur biologische respons: fight, flight of freeze. Dan is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen waarom je die emotie van angst juist ervaart. Ook daar kan het stappenplan van hierboven raad brengen. Verder raad ik ook aan om handvaten te ontwikkelen voor jezelf, zodat je mentale weerstand opbouwt om te leren omgaan met de situatie.
Voor mij is het echter vooral belangrijk dat onze maatschappij meer investeert in preventieve, beschermende maatregelen voor iedereen: man of vrouw, jong of oud, … Als we daar meer op inzetten, kunnen we helpen vermijden dat mensen uitvallen met depressie of burn-out en een intensief hersteltraject moeten afleggen en beschermen we hun mentaal welzijn. Het is belangrijk om van een bewust positieve mindset werk te maken zodat die cijfers over onze positieve emoties weer naar boven kunnen gaan. Dat is voor mij eveneens een belangrijke volgende stap.
Voor alle resultaten uit het UGent – NN Nationaal Geluksonderzoek kan je hier terecht.