Blijf elkaar (digitaal) opzoeken

19 maart 2020

Delen op

 

Ook wij, bij Gelukkige Belgen, volgen de coronacrisis op de voet. Geïsoleerd zijn van vrienden, familie en collega’s kan leiden tot eenzaamheid. Eerder onderzoek toonde al aan dat dit een enorme impact kan hebben op ons geluk. Het is dus uiterst belangrijk om ook in deze moeilijke periode onze sociale relaties warm te houden. Wij geven alvast tips om toch veilig in contact te blijven.

Geluksprofessior Lieven Annemans beaamt dat de coronacrisis een grote impact heeft op hoe we ons voelen. “De huidige versterkte maatregelen hebben ontegensprekelijk een enorme impact op onze geestelijke gezondheid en ons welzijn. Dat onze ouderen vandaag al geïsoleerd zijn om hen te beschermen tegen het sars-cov2 virus is in de gegeven omstandigheden logisch, maar het zal wel de eenzaamheid verhogen en zoals we weten is eenzaamheid ook een stille doder, niet alleen voor ouderen maar voor iedereen die eenzaam is.

Daarom is het belangrijk om mensen waarvan we weten dat ze een verhoogde kans hebben op eenzaamheid dagelijks te contacteren via telefoon en/of andere tele-toepassingen. We kunnen ook mekaar en onszelf helpen, eerst en vooral door onze kalmte te bewaren, en warmte en vriendschap te geven. Het is best ook om te blijven bewegen ieder naar zijn of haar mogelijkheden. Neem de vrijgekomen tijd ook te baat om eens meditatie of mindfulness te proberen.”

Tips & tricks

Fysiek contact is uit den boze, maar laat je niet tegenhouden om jouw sociale relaties warm te houden. Er zijn heel wat mogelijkheden:

  • Via WhatsApp of Messenger kan je snel en eenvoudig nieuws naar elkaar doorsturen. Hou het niet bij tekst alleen, stuur een foto mee, neem een voiceberichtje op of maak er een video van. Zo worden onze digitale boodschappen menselijker en komen we dichter bij elkaar.
  • Niet alleen de vorm is van belang, denk ook aan de inhoud. Voor velen onder ons is dit een moeilijke periode, stuur daarom ondersteunende berichten.
  • Ga je al een tijdje serieuze gesprekken uit de weg of worstel je met gedachten? Zet ze op papier, schrijf een brief en laat woorden hun werk doen. Een vrolijke brief kan natuurlijk ook, en stuur een fotootje mee!
  • Gezellige avondjes op restaurant of op café zitten er nu niet in, maar een Skype of Hangout Café kunnen minstens even gezellig zijn. Projecteer Skype op je tv-scherm, nodig je vrienden (digitaal) uit, installeer je in de zetel met een drankje en klets de hele avond lang met wie jij liefhebt.
  • Is homeworking niet voor jou en mis je jouw collega’s? Plan dagelijks een mini vergadering in van 10 of 15 minuten om even bij te kletsen. Dit kan gezamenlijk of in kleine groepjes. Tools als Teams, Skype of Google Hangout lenen zich hier prima toe.
  • Weten je kinderen niet waar naartoe met hun energie? Laat ze tekeningen maken voor het plaatselijke woonzorgcentrum in jouw buurt.
  • Eenvoudig & snel: bel elkaar op en praat.

Zoals je ziet, opties genoeg om in deze moeilijke tijden niet te verzeilen in eenzaamheid.

Zorg goed voor elkaar.