(UGent) Eenzaamheid verviervoudigt onze kansen om ongelukkig te zijn

5 juli 2018 – UGent en levensverzekeraar NN brengen dit jaar het geluk van België in kaart. Eén van de domeinen die een grote impact heeft op ons geluk, zijn onze sociale relaties. Belgen die zich eenzaam voelen, hebben vier keer meer kans om ongelukkig te zijn. En bijna de helft (46%) van de Belgen bevindt zich momenteel in die situatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van levensverzekeraar NN en UGent over de impact van sociale relaties op ons bruto nationaal geluk.

Opvallend is dat vooral jongeren zich eenzaam voelen. De meerderheid van de jonge Belgen (54,5%) tussen de 20 en de 34 jaar bevindt zich momenteel in die situatie. Ook bij generation X is eenzaamheid al te vaak een harde realiteit, want 53% van de Belgen tussen 35 en 50 jaar geeft aan zich eenzaam te voelen. Hoe ouder we worden, hoe minder eenzaam we ons voelen. Bij de oudste leeftijdscategorie (70-plussers) voelt 28.3% zich eenzaam, een stuk minder dus dan bij de jonge Belgen.

Goede vrienden en relaties, aan vrijwilligerswerk doen en zorgen voor anderen maken ons gelukkiger. Investeren in het bestrijden van eenzaamheid en werken aan kwalitatieve relaties is daarom essentieel. Geluksprofessor Lieven Annemans (UGent) roept lokale politici, aangestuurd door hun nationale partijvoorzitters, op om hier een prioriteit van te maken bij de komende verkiezingen in oktober.

Download het persdossier voor een uitgebreid overzicht van de resultaten.

Inspiration

7 op de 10 Belgen stoort zich aan smartphonegedrag van beste vriend of partner tijdens een gesprek

Lees meer