Cath Luyten “Ik heb eindeloos respect voor leerkrachten.”

31 augustus 2018

Delen op


Leerkrachten hebben een belangrijke invloed op ons latere geluk, tonen de nieuwe resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek. Met een gloednieuw schooljaar voor de deur, vroegen we aan geluksambassadrice Cath Luyten hoe zij de schoolbanken ervaarde, welke leerkrachten haar zijn bijgebleven en advies zij zou geven aan kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar.

Welk gevoel de eerste schooldag bij jou op?
Met een kind in huis voel je dat nieuwe schooljaar onvermijdelijk naderen. Er is een tikkeltje stress dat om de hoek komt piepen en weer een periode van structuur en routine aankondigt. Al is een beetje structuur welgekomen na deze gezellige chaotische zomermaanden. Gelukkig gaat mijn zoon graag naar school. Na 10 dagen vakantie vroeg hij al hoe lang de vakantie nog zou duren (lacht). Hij hoort uit verschillende hoeken dat het vijfde leerjaar het moeilijkste is, waardoor hij met veel trots en gretigheid dat nieuwe schooljaar wil starten.

Ging je graag naar school?
Op zich ging ik best graag naar school, al had ik altijd het gevoel dat de volgende stap nog wel leuker zou zijn. In de lagere school keek ik verwoed uit naar het middelbaar en eenmaal daar, kon ik niet wachten om naar de unief te gaan. Pas sinds ik werk, is alles in zijn plooi gevallen en is er een bepaalde rust over mij gekomen. Ik ben eindelijk waar ik moet zijn, denk ik dan.

Had je inspirerende leerkrachten? Zo ja, wie is je bijgebleven?
Mijn leerkracht Latijn , een jonge hippe juffrouw met sprekende oorbellen uit het Gentse was echt fantastisch. Ze was streng maar rechtvaardig en kon moeiteloos de hele klas boeien met verhalen uit de oudheid. Op het einde van het schooljaar nodigde ze ons uit bij haar thuis om pannenkoeken te eten. Zij zag haar klas echt graag.

Wat is volgens jou de rol van een leerkracht?
Ik heb eindeloos respect voor leerkrachten, dat lijkt me echt geen gemakkelijke job. Het is een beroep dat zwaar wordt onderschat, want het zijn diegenen die voor een groot stuk je kind opvoeden. De ideale leerkracht moet ook van vele markten thuis zijn. Hij moet inspireren, motiveren, nieuwsgierigheid prikkelen, een brede blik op de wereld hebben en kinderen een stem geven. Want nu nog meer dan vroeger is het belangrijk dat kinderen een mening kunnen vormen. Ze komen online met zoveel informatie in contact dat ze al vroeg moeten leren om daar op een gepaste manier mee om te gaan. Daarom vind ik het belangrijk dat leerkrachten niet teveel betuttelen, maar de wereld op een boeiende manier aan kinderen uitleggen.

Was je een goede studente?
Ja, best wel. Ik was erg plichtsbewust en heb nooit gespijbeld of herexamens gehad, zelfs niet aan de unief. Wel presteerde ik het ooit om een nul te halen op een toets. Op het einde van een les geschiedenis, die ik grotendeels dagdromend had doorgebracht, resten nog een tiental minuten die de leraar graag nog even met een overhoring wou invullen. Ik had letterlijk geen woord van die les opgevangen en moest bijgevolg ieder antwoord schuldig blijven. Dat heeft thuis ook nog een serieus staartje gekregen, want mijn ouders stonden echt op het halen goede punten. Enfin, het was een harde maar wijze les.

Welk advies zou je kinderen graag geven bij de start van het nieuwe schooljaar?
Om er met volle moed in te vliegen en je niet te laten ontmoedigen door de lessenroosters en zware studieboeken. Dat, en dat nieuwsgierigheid in het dagelijkse leven ook erg belangrijk is. Er is nog zoveel te ontdekken dat je niet op de schoolbanken zal leren. En voor diegenen die niet graag naar school gaan: bijt even door die zure appel en maak er het beste van. Later wordt het echt wel leuk wanneer je volleerd op je eigen benen kan staan.

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd geïnspireerd werden door leerkrachten 68% meer kans hebben om vandaag gelukkig te zijn. Lees hier de resultaten van het onderzoek.