Cynthia Ghysels “Op school leer je jezelf kennen”

31 augustus 2018

Delen op


Leerkrachten hebben een belangrijke invloed op ons latere geluk, tonen de nieuwe resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek. Met een gloednieuw schooljaar voor de deur, vroegen we aan gelukscoach Cynthia Ghysels hoe zij de schoolbanken ervaarde, welke leerkrachten haar zijn bijgebleven en welk advies zij zou geven aan kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar.

Welk gevoel roept de eerste schooldag bij jou op?
De tijd dat 1 september nog de start van een nieuw schooljaar aankondigde, ligt intussen al behoorlijk ver achter mij. Mijn dochters studeren al aan de universiteit en als Life Planner bepaal ik mijn eigen agenda, waardoor die eerste schooldag vrij onopgemerkt aan mij voorbij gaat.

Ging je graag naar school?
Ja. Op school had ik het gevoel dat er elke dag iets nieuws te ontdekken viel. Vooral de culturele uitstappen herinner ik me nog levendig. Zo maakten we in de hogere jaren van het middelbaar een rondreis in Italië waar ik mijn liefde voor de schilderkunst en meer specifiek voor Botticelli heb ontdekt. Op school leer je toch ook voor een stuk jezelf kennen, en dat heeft ongetwijfeld een belangrijke impact op je verdere leven.

Wat is volgens jou de rol van leerkrachten?
De ideale leerkracht is voor mij iemand die een hele klas kan boeien en inspireren en die niet alleen kennis maar ook levenswijsheid kan meegeven. Maar ook een persoonlijke aanpak is erg belangrijk. Als leerkracht moet je oog kunnen hebben voor de unieke kwaliteiten van kinderen zodat zij die in een veilige omgeving van jongsaf verder kunnen ontdekken. Als je je als kind gesteund voelt door iemand die je wijst op je vaardigheden en talenten, ga je vanzelf met meer vertrouwen door het leven. Dat is wat ik nu als Life Planner ook probeer te doen. Samen met mijn cliënten op zoek gaan naar hun sterktes en hen het vertrouwen geven om die gerichter in te zetten en verder uit te bouwen.

Zijn er ook leerkrachten die je zijn bijgebleven?
Ik heb het geluk gehad om inderdaad een aantal erg inspirerende leerkrachten te mogen kennen. Ik denk bijvoorbeeld spontaan aan Meneer Van der Vurst, een leerkracht Duits die enorm goed kon vertellen en zo de hele klas geboeid kon houden. En natuurlijk mevrouw Van Eenoo, mijn favoriete leerkracht geschiedenis. Zij zag bepaalde sterktes in mij die ik toen zelf nog niet had ontdekt. Wij hadden een goede band die nog jaren stand hield. Zo werd Mevrouw Van Eenoo ook de grootste supporter van mijn universitaire studies. Wanneer ik enkele vakken van mijn eerste jaar moest overdoen, gaf zij me de moed en het vertrouwen om door te zetten. Ik ben haar daar nog steeds enorm dankbaar voor.

Welk advies zou je kinderen graag geven bij de start van het nieuwe schooljaar?
Leg niet teveel druk op jezelf om hoge punten te halen. Je schooltijd moet een ontdekkingsreis zijn waarbij je jezelf en de wereld rondom je beter leert kennen. Geniet dus vooral van die eerste schooldag… en van de rest van die heerlijke onbezorgde schooltijd!

Uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd geïnspireerd werden door leerkrachten 68% meer kans hebben om vandaag gelukkig te zijn. Lees hier de resultaten van het onderzoek.