Werkgeluk van de Belg wordt in grote mate bepaald door tevredenheid met de leidinggevende
25 augustus 2020
Dat werkgeluk een grote invloed heeft op ons algemeen geluk, wisten we al. Dat bleek uit de eerdere analyses van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. Dit jaar verzamelden de onderzoekers nieuwe data bij meer dan 4000 Belgen en dat gaf nieuwe inzichten. De onderzoekers zoomden dieper in op werkgeluk en wisten 10 factoren te identificeren die ons werkgeluk beïnvloeden, met helemaal bovenaan de ladder, de leidinggevende. Deze heeft een essentiële invloed op ons werkgeluk. Maar er is nog werk aan de winkel.
Top 10 factoren die ons werkgeluk bepalen.
De UGent stelde een top tien van factoren op die het werkgeluk van de Belg het meeste bepalen. Helemaal bovenaan zien we de tevredenheid met de leidinggevende. Aanvullend zijn autonomie, work-life balance en persoonlijke groei doorslaggevend.
- 1. Tevredenheid met leidinggevende
- 2. Autonomie
- 3. Work-life balance
- 4. Bijdrage tot persoonlijke groei
- 5. Financiële tevredenheid
- 6. Job onzekerheid
- 7. Benutting van vaardigheden en capaciteiten
- 8. Waardering / sociale steun door collega’s
- 9. Inrichting van de werkomgeving
- 10. Werk vraagt veel concentratie
Leidinggevende is spilfiguur
Medewerkers die aangeven dat hun leidinggevende zeer begaan is met hun welzijn scoren maar liefst 1,25 punten hoger op werkgeluk dan het Belgische gemiddelde. Ook wanneer de medewerker het gevoel heeft dat zijn leidinggevende geeft om zijn mening zien we een opmerkelijke stijging in werkgeluk.
Werk aan de winkel: helft van de medewerkers vindt dat leidinggevende niet geeft om zijn welzijn en mening
Niet tevreden zijn met je leidinggevende kan dus grote gevolgen hebben voor je werkgeluk. En daar wringt het schoentje. Slechts de helft van de medewerkers vindt dat zijn leidinggevende begaan is met zijn welzijn of geeft om zijn mening. 30% van de Belgen vindt zijn leidinggevende wispelturig en 22% vindt dat zijn leidinggevende geen rekening houdt met doelen en waarden.
De crisis stelt een aantal punten op scherp en toont ook een daling met de algemene tevredenheid met de leidinggevende. Die daalt verder van 6,62 op 10 voor de lockdown naar 6,25 op 10 gedurende zes weken na de start van de lockdown.
Wat nu?
De crisis is nog lang niet voorbij. Organisaties hebben er dus alle belang bij om hun leidinggevende optimaal te ondersteunen en een cultuur van mensgericht leiderschap te installeren. Isabelle Hoebrechts, oprichtster van 361°, een bedrijf dat organisaties helpt met het optimaliseren van hun werkomgeving en lid van de stuurgroep die de resultaten van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek, formuleert hier haar tips en aanbevelingen voor organisaties en leidinggevende.
Wil je meer weten over de resultaten, lees dan hier het volledige dossier.
Tip: 24 september 2020, webinar rond ‘remote leiderschap’ door Isabelle Hoebrechts.
Hoe kan je er als leidinggevende vanop afstand voor zorgen dat je medewerkers gemotiveerd blijven en zich gewaardeerd voelen? Isabelle Hoebrechts, oprichtster van 361°, deelt tijdens een webinar op 24 september, tijdens de Week van het Werkgeluk, concrete inzichten.
Praktische info:
Nederlandstalige sessie:
- Wanneer: 24 september, 2020
- Start: 13u30
- Einde: 14u00
- Deelname is gratis, maar registreren is verplicht. Dit kan hier.