Goede voornemens die je écht gelukkig maken.

27 december 2021

Delen op

Het nieuwe jaar komt eraan. Naar goede gewoonte stellen we dan ons lijstje goede voornemens op. Wat kilo’s verliezen, meer sporten, een gezondere levensstijl nastreven, een nieuw spaardoel, …

Wij willen je helpen om voornemens op te stellen die je geluk in 2022 écht een boost kunnen geven. Ze zijn stuk voor stuk wetenschappelijk onderbouwd en vloeien voort uit de bevindingen van ons NN-UGent Nationaal Geluksonderzoek.

 

Volgens professor Lieven Annemans kunnen we ons geluk herleiden tot vier grote blokken:

  1. Leef- en woonomstandigheden, veiligheid en (financiële) zekerheid
  2. Gezondheid, zowel fysiek als geestelijk
  3. Relaties en psychologische basisbehoeften (autonomie, betrokkenheid en competentie)
  4. Zinvolle tijdsbesteding (zinvol werk, zich nuttig maken, zich ontwikkelen, rust inbouwen…)

Ik zie de eerste twee eerder als fundamenten of hoekstenen van het bouwwerk van geluk. Als die niet juist zitten, dan is het bouwwerk zeer wankel. Drie en vier zorgen dan voor de verfraaiing, de schoonheid van het bouwwerk. Wanneer je je goede voornemens opstelt, zorg er dan voor dat ze bijdragen tot deze blokken,” legt Prof. Dr. Lieven Annemans verder uit.

We lijsten alvast enkele concrete pistes op:

1. Leef- en woonomstandigheden, veiligheid en (financiële) zekerheid

Geld is geen doel op zich, maar het is wel een middel dat ervoor kan zorgen dat jij meer gemoedsrust ervaart. Maak bij de start van het jaar je financiële planning op en bepaal bewust welke financiële middelen je wil inzetten voor jouw grotere doel. Spaar niet voor een fiets, maar spaar voor een gezondere levensstijl. Richt je spaardoelen op de betekenis die de aankoop met zich meebrengt.

Lees hier meer tips.

2. Gezondheid, zowel fysiek als geestelijk

Uit eerder onderzoek bleek al dat beweging je kan beschermen tegen ongelukkig zijn. Wil je in 2022 meer sporten en bewegen? Focus dan niet op afvallen, maar wel op het hogere doel dat je ermee bereikt: je geluk beschermen.

Kristof Budts, bewegingscoach bij de Stad Mechelen, geeft tips over hoe je jouw goede beweeggewoontes kan behouden, ook in 2022.

3. Relaties en psychologische basisbehoeften

Goede vrienden maken ons gelukkiger. We hebben er dus alle belang bij te investeren in onze relaties. Neem je voor om er in 2022 te zijn voor je vrienden en familie, wees een luisterend voor hen, investeer tijd in de relaties en neem zelf initiatief.

Meer tips kan je hier lezen.

4. Zinvolle tijdsbesteding

Mensen die zinvolle activiteiten doen, zoals vrijwilligerswerk of creatieve activiteiten zijn doorgaans gelukkiger.

Een groot deel van onze tijdbesteding gaat ook naar ons werk, gemiddeld spenderen we er 34 uur per week! Je hebt er dus alle belang bij er voldoening uit te halen. Optimaliseer in 2022 je werkgeluk. Je hebt niet alles zelf in de hand, maar er zijn een aantal zaken die je kan ondernemen:

  • Wees jezelf en wees eerlijk met jezelf.
  • Laat je niet meeslepen in de ratrace. Neem af en toe afstand.
  • Zorg ervoor dat je pauzes kwaliteitsvol zijn.
  • Neem afstand van je smartphone.

Ook je leidinggevende speelt een grote rol in jouw werkgeluk. Stuur hem of haar gerust volgende tips voor mensgericht leiderschap door.